DE CE INTRĂM LA MENOPAUZĂ?

Cum evoluează foliculii ovarieni în cursul vieții?

Foliculii ovarieni, care conțin celula reproducătoare feminină (ovulul) și secretă hormonii ovarieni, încep să se formeze din viața intrauterină.

>>> Prin urmare, când mama ta era în burta bunicii tale, în corpul ei începeau să se formeze celulele din care urma să apari tu.

Numărul de foliculi atinge un maxim de 5-6 milioane pe la 19-20 săptămâni de sarcină (în viața intrauterină). Până la naștere vor rămâne aproximativ 1 milion. Scăderea continuă până la pubertate, când mai avem, la momentul primei menstruații din viață (menarha), între 300 000 – 400 000.

În continuare, în fiecare lună un grup de aproximativ 11 000 de foliculi vor fi recrutați. Cam 400-500 vor ovula în decursul vieții, iar restul vor involua.

La 37 de ani, mai avem 5-6% din foliculii cu care plecăm la pubertate, adică aproximativ 25 000.

Menopauza se instalează când au mai rămas 0,2%, adică în jur de 1000.

În faza reproductivă tardivă încep să apară modificări subtile ale menstruației – ceva începe să se schimbe – poate aspectul sângelui menstrual, poate fluxul, poate numărul de zile cât durează menstruația, poate intervalul dintre menstruații.

Faza de tranziție precoce, care poate să înceapă cu 7-10 ani înainte de menstruația finală, este de obicei marcată de diferențe de peste 7 zile între intervalele dintre menstruații consecutive, dar acest lucru nu este obligatoriu.

Mai departe, în faza de tranziție tardivă, adică în ultimii 1-3 ani înaintea menstruației finale, intervalele dintre menstruații pot crește peste 60 de zile.

>>> Vârsta medie de instalare a menopauzei este de 51 de ani, dar intervalul de instalare a menopauzei considerat normal este între 45-55 de ani. Asta înseamnă că la o femeie care va intra la menopauză la 50 de ani, simptomele de perimenopauză pot să apară oricând după 40 de ani, pe când la o femeie care va intra la menopauză la 45 de ani, simptomele pot să apară după 35 de ani.

În faza de tranziție, o serie de alți hormoni cum ar fi AMH (hormonul anti-mullerian) sau inhibina B, produși de celulele foliculare, încep să scadă pe măsura scăderii numărului de foliculi rămași (rezerva foliculară).

Acești hormoni au însă rolul de a menține FSH-ul la un nivel optim și de a “frâna” pierderea foliculară lunară, de aceea, prin scăderea lor paralelă cu scăderea nivelului de estrogeni din sânge, FSH-ul va începe să oscileze. Nivelele oscilante de FSH, când foarte mari, când foarte mici, vor declanșa inițial creșteri ale nivelului de estrogeni și pierderea accelerată a foliculilor, însoțite de cicluri anovulatorii, cu scăderea progesteronului și perturbarea echilibrului estro-progestativ.

Perturbarea echilibrului estro-progestativ face ca în această perioadă să fie frecvente menstruațiile neregulate și hemoragiile, prin creșterea exagerată a mucoasei uterine care nu mai este stopată de progesteron. Pot să evolueze de asemenea accelerat fibroamele uterine și chisturile ovariene.

Faza de tranziție se caracterizează, așadar, printr-un “haos” hormonal care determină apariția simptomelor caracteristice.

>>> În faza de tranziție (perimenopauză), pentru că nivelele hormonale oscilează de la o zi la alta și uneori de la o oră la alta, analizele hormonale nu ne ajută nici la stabilirea faptului că ne aflăm în această perioadă, nici la prezicerea momentului la care va avea loc menstruația finală. De aceea, diagnosticul de perimenopauză este unul clinic, bazat pe caracteristicile menstruației și pe simptome.

>>> Simptomele caracteristice perimenopauzei/menopauzei pot să apară în prezența menstruațiilor mai mult sau mai puțin regulate. Prin urmare, faptul că o femeie are menstruații, chiar regulate, nu înseamnă că nu poate fi în perimenopauză!

Referințe:

 

Zhu, Zhengmao, Xu, Wanxue and Liu, Lin. “Ovarian aging: mechanisms and intervention strategies” Medical Review, vol. 2, no. 6, 2022, pp. 590-610. https://doi.org/10.1515/mr-2022-0031

 

Kerr, J. B., Myers, M., & Anderson, R. A. (2013). The dynamics of the primordial follicle reserve. REPRODUCTION146(6), R205-R215. Retrieved Nov 17, 2024, from https://doi.org/10.1530/REP-13-0181

 

The American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) Committee Opinion Number 589 • March 2014 (Replaces Committee Opinion Number 413, August 2008) Reaffirmed 2020 – Female age-related fertility decline https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/committee-opinion/articles/2014/03/female-age-related-fertility-decline?utm_source=redirect&utm_medium=web&utm_campaign=otn#1

 

Lisa Mosconi – The Menopause Brain (2024)