Hormonii sunt mesageri chimici.
De ce chimici? Pentru că sunt formați din diverse molecule chimice.
De ce mesageri? Pentru că rolul lor este să transmită diverse instrucțiuni unor organe aflate la distanță de locul în care ei sunt produși. De exemplu, hormonii tiroidieni influențează o multitudine de organe și sisteme din corp, deși sunt produși în glanda tiroidă, o glandă situată în zona gâtului. Acest lucru se petrece prin secretarea lor în curentul sangvin, cu care călătoresc până când întâlnesc țesuturi care au la suprafața celulelor receptori potriviți.
Receptorii sunt ca niște etichete aflate pe suprafața celulelor. Hormonii se pot cupla cu receptorii în mod specific, printr-un mecanism asemănător celui de cheie-broască: o anumită cheie se potrivește cu o anumită broască. În felul acesta, hormonii exercită influențe diferite pe diferite țesuturi și organe, acționând doar pe cele care au receptori specifici pentru hormonul respectiv.
Organele care secretă hormoni sunt numite glande sau organe endocrine și alcătuiesc împreună sistemul endocrin.
Întregul sistem endocrin este legat de creier printr-o regiune a creierului numită hipotalamus. Acesta este la rândul lui legat de o glandă situată între emisferele cerebrale, numită hipofiză (sau glanda pituitară), împreună cu care formează sistemul hipotalamo-hipofizar.
Sistemul hipotalamo-hipofizar comandă glandele din organism, primind constant informații atât de la creier, cât și de la senzori care monitorizează continuu nivelul diverșilor hormoni în sânge. În principiu, dacă nivelul unui hormon este prea scăzut, glanda va primi comandă să facă mai mult, iar dacă nivelul unui hormon este prea crescut, glanda va primi comandă să facă mai puțin.
Hormonii sunt implicați în toate procesele care au loc în corpul nostru – de la funcțiile de bază ale organismului, cum ar fi respirația, creșterea, metabolismul (transformarea hranei în energie), reproducerea, și până la emoții și procese cognitive complexe.
Hormonii sexuali la femeie sunt hormonii produși în mod tipic de ovare, care sunt glandele reproducătoare feminine (de aceea, mă voi referi uneori la ei și ca hormoni ovarieni). Sinteza lor e reglată de doi hormoni secretați de glanda hipofiză – FSH (hormonul foliculo-stimulant) și LH (hormonul luteinizant). Secreția acestor hormoni din hipofiză este și ea reglată de GnRH (Gonadotropin Releasing Hormone), care este secretat de hipotalamus.
Principalii hormoni sexuali sunt:
Rolul lor în timpul fazei reproductive a vieții este ca lunar să faciliteze eliberarea unui ovul (celula reproducătoare feminină) din ovar – ovulație – și să pregătească mucoasa uterină pentru o eventuală sarcină, în cazul în care acel ovul este fecundat de un spermatozoid (celula reproducătoare masculină).
Atunci când ovulul nu este fecundat și nu apare sarcina, mucoasa uterină se elimină printr-un fenomen numit menstruație.
Copyright © 2025 Dr. Ghemes Catalina, All rights reserved.