DESPRE

Cine sunt eu?

Sunt dr. Cătălina Ghemeș, medic primar de obstetrică ginecologie cu o experiență de peste 20 de ani în această specialitate.

 

În urmă cu un an și jumătate am decis să fac o schimbare în cariera mea și am renunțat la postul pe care îl ocupam de mai bine de 15 ani la Spitalul Județean de Urgență Alba, pentru o colaborare cu o clinică privată în cadrul Spitalului Elysee din Alba Iulia.

 

Această schimbare mi-a dat timpul și starea de spirit necesare pentru a reîncepe să explorez domenii noi, dintre cele de care apucasem să mă preocup mai puțin în timpul activității mele de spital.

 

Printre acestea s-a numărat și problematica menopauzei, inițial la cererea prietenelor și pacientelor care făceau parte din aceeași generație cu mine – generația femeilor care traversează acum această etapă a vieții lor.

 

Ceea ce a început prin crearea de conținut sugerat de persoanele din jur pe social media s-a transformat repede în pasiune, alimentată probabil, cum se întâmplă de obicei, de propria mea călătorie pe acest drum.

De ce am făcut acest site?

Am făcut acest site inspirată de femeile de pe grupul de susținere pentru (peri)menopauză în care activez pe Facebook. Am avut surpriza să descopăr pe acest grup mai multe doamne extrem de bine informate în privința menopauzei, care își dedică timp pentru a le ajuta pe participantele mai noi să își lămurească simptome, noțiuni și tratamente legate de această perioadă a vieții. Aceste doamne m-au incitat mereu să mă instruiesc la rândul meu cât de bine am putut, pentru a da și eu o mână de ajutor.

 

Consultațiile de (peri)menopauză, cu satisfacții enorme, au fost continuarea firească a acestor preocupări.

 

Am constatat foarte repede în parcursul meu legat de subiectul menopauzei că nu există un site în limba română care să fie dedicat în totalitate acestui subiect și unde femeile interesate de această problematică să se poată informa.

 

Așa că m-am hotărât să fac eu unul.

 

Acest site are în spate, așadar, nu o echipă, ci o singură persoană, care se ocupă atât de partea tehnică, cât și de design, cât și de conținut. Vă spun acestea cu rugămintea de a-mi ierta imperfecțiunile strecurate în oricare din aceste aspecte și de a mi le semnala atunci când le constatați.

De ce e importantă (peri)menopauza?

Am vrut ca acest site să fie o resursă pentru educație medicală și informare, dar și o replică pentru toți aceia – femei și bărbați, paciente și medici deopotrivă – care bagatelizează acest subiect, mai ales pentru că nu îl cunosc, având impresia că e un fel de moft care nu le afectează pe femeile “puternice” și “echilibrate”, respectiv care nu reprezintă un capitol “serios” al medicinei.

 

Este foarte multă suferință nerostită în jurul (peri)menopauzei, iar atunci când e rostită încă sunt prea multe persoane care nu vor sau nu știu să asculte: de la soți și copii, până la șefi și medici.

 

Femeile sunt trădate de societate prin acest dezinteres survenit în momentul în care și-au încheiat potențialul reproductiv. Sunt trădate de presupunerea că “totul e doar în capul lor”, de penuria de informație medicală privind particularitățile funcționării corpului feminin care persistă și azi, de prăpastia între numărul de femei care au nevoie de un anumit tip de îngrijiri medicale și numărul de femei care chiar le primesc, care pare să fie un leitmotiv al medicinei moderne.

 

Speranța medie de viață a dictat, până în urmă cu o sută și ceva de ani, că majoritatea femeilor nu supraviețuiau prea mulți ani după instalarea menopauzei. Dar, prin progresele umanității, femeile au ajuns, în zilele noastre, să trăiască cel puțin o treime din viață în menopauză. Speranța medie de viață a femeilor a crescut în România în ultimul secol cu 20 de ani, de la 59 la 79 de ani, dar speranța de viață sănătoasă a rămas 59 de ani. Cu alte cuvinte, am câștigat 20 de ani de viață, dar calitatea vieții în acești 20 de ani lasă de dorit.

 

Știm din ce în ce mai clar că fluctuațiile și apoi deficitul hormonilor ovarieni e implicat în cel mai înalt grad în menținerea stării de sănătate și a calității vieții începând cu perioada de mijloc a vieții, și că corectarea acestui deficit este extrem de importantă pentru asigurarea unui fundament pe care să se poată apoi clădi, prin măsuri de prevenție și măsuri privind stilul de viață, o viață de calitate și pe cât posibil autonomă.

 

Sper ca informațiile cuprinse în acest site să fie de folos cât mai multor femei care traversează perioada de (peri)menopauză, indiferent de vârstă, dar și familiilor și medicilor lor. În acest scop, m-am străduit să folosesc un limbaj suficient de accesibil pentru publicul larg, dar să păstrez bogăția de conținut care să servească oricui este interesat de subiect, profesionist sau nu. Site-ul nu este finalizat, ci reprezintă un proiect de lungă durată, în cadrul căruia mă voi strădui mereu să adaug cele mai noi informații. Acolo unde nu avem concluzii ale medicinei bazate pe dovezi, m-am folosit de experiența mea ca medic pentru a interpreta datele de care dispunem la ora actuală.

 

Desigur, informațiile cuprinse în site au scop educativ și de informare, și nu pot înlocui, în niciun caz, o consultație medicală.