Se folosesc cele trei tipuri de hormoni ovarieni:
plus un precursor hormonal, DHEA, administrat în tratament local, vaginal.
Estradiolul (E2) este principalul estrogen folosit în THM sistemică (adică cu efecte generale, asupra întregului corp). El ameliorează simptomele de menopauză și scade riscurile pentru sănătate pe termen lung (osteoporoză, risc cardiovascular, diabet de tip 2, cancer colorectal, depresie și probabil și demențe).
Variantele de administrare sunt:
Estriolul (E3) este un estrogen cu potență mult mai mică decât estradiolul, administrat în tratamentul local, vaginal, pentru combaterea consecințelor sindromului genitourinar de menopauză.
Avantaje:
Dezavantaje:
Rolul principal al progesteronului este de a contracara efectul estrogenilor de creștere a mucoasei uterine și riscul de cancer endometrial, dar s-ar putea ca cercetările în curs să ne dezvăluie efecte pe care nu le cunoaștem încă. La femeile care nu au uter (histerectomie) nu e obligatoriu de administrat, dar poate aduce beneficii prin efectul sedativ, ameliorând tulburările de somn. Este obligatoriu de asociat în endometrioză, inclusiv la femeile care nu au uter, pentru a preveni efectul negativ al estrogenilor asupra implanturilor endometriozice.
Există două categorii de substanțe cu acțiune progesteronică:
Variante de administrare:
Indicația oficială în prezent la femei este pentru HSDD (hypoactive sexual desire disorder), așadar, la femeile care au tulburări ale dorinței sexuale cu scăderea libidoului. Studiile observaționale sugerează însă efecte benefice și pe simptomele cerebrale (ceață mintală, anxietate, dificultăți de concentrare) și posibil și pe menținerea masei musculare și prevenirea pierderii osoase.
Recomandarea este însă controversată pentru aceste indicații și nu este validată deocamdată de societățile de profil.
Administrarea la femei se face întotdeauna transdermic, sub formă de geluri sau creme, în doze de aproximativ 10 ori mai reduse decât cele recomandate bărbaților.
Este un precursor hormonal indicat în sindromul genitourinar de menopauză. Se administrează ca ovule vaginale, din care se metabolizează la nivelul vaginului atât în estradiol, cât și în testosteron.
Se mai comercializează și sub formă de tablete ca supliment alimentar – din păcate pentru această formă de administrare nu avem studii care să ateste eficiența în privința simptomelor de menopauză sau a riscurilor pentru sănătate pe termen lung, nici siguranța administrării (sunt raportate efecte androgenice).
Copyright © 2025 Dr. Ghemes Catalina, All rights reserved.